Sport

Special Olympics Belgium biedt meer dan 20 olympische individuele en teamsporten aan die zinvolle trainings- en wedstrijdmogelijkheden bieden voor mensen met een verstandelijke beperking.   

Binnen onze competities is het van groot belang dat elke atleet een gelijke kans krijgt. Dit doen we door ze op te delen in homogene reeksen door middel van DIVISIONING  

Per sport, vindt u een uitleg, de regels, de begeleidingssgidsen en meer. 

Contact : Ana Hapca sportbureau@specialolympics.be   

Divisioning

Eén van de basisprincipes binnen Special Olympics is dat elke atleet evenveel kans dient te hebben om te kunnen winnen als zijn tegenstanders. Om dit te bewerkstelligen wordt er bij inschrijving aan een competitie gevraagd naar het bekwaamheidsniveau van de atleet. Op basis daarvan worden de atleten of ploegen ingedeeld in homogene reeksen tot en met maximaal 8 atleten of ploegen per reeks. Elke reeks strijdt voor plaatsen 1 tot en met 8.  

Voor sommige sporten, waarbij de tijdsschema en organisatie het toelaat, kan de competitie voorafgegaan worden door een divisioning. Divisioning is een soort voorronde die als doel heeft om de atleten en ploegen op te delen in homogene reeksen. Divisioning zorgt voor een nog juister beeld van het niveau van de atleet of ploeg dan het bekwaamheidsniveau die bij inschrijving is opgevraagd daar dit het huidige niveau weergeeft in dezelfde omgeving als die van de uiteindelijke competitie. 

Voorbeelden van divisioning : 

  • Voor de proeven binnen wielrennen kan het zijn dat de competitie wordt voorafgegaan door een divisioning. Dit houdt in dat elke wielrenner een afstand zal moeten afleggen op het parcours. Nadat alle wielrenners (die dezelfde proef doen) hun divisioning hebben gefietst, zullen zij op basis van hun divisioningstijd in reeksen geplaatst worden van gelijkaardig niveau. 
  • Binnen basketbal (alsook floorball en netbal) wordt de competitie voorafgegaan door een divisioning die gebruik maakt van het Swiss Ladder System. Alle ploegen worden hierbij in 1 poule geplaatst waarna het Swiss Ladder System zal bepalen wie tegen wie moet spelen in de 1ste ronde maar ook in de daaropvolgende rondes. De ploegen die gewonnen hebben zullen tegen elkaar spelen en de ploegen die verloren hebben spelen tegen elkaar. Na iedere ronde wordt het klassement zo opgemaakt dat de sterkste ploegen bovenaan de ‘ladder’ staan en de minst sterke ploegen onderaan de ladder. Na het beëindigen van de laatste ronde wordt die ladder opgesplitst in reeksen van gelijkaardig niveau. Hoe meer rondes er zijn gespeeld binnen de divisioning, hoe juister de uiteindelijke splitsing in homogene reeksen zal zijn. 

Zomersport

Aangepaste sporten

Aangepaste sporten

Aangepaste sporten

APA 
MA-SG 

Iedereen kan sporten

Onze aangepaste sporten zijn bedoeld voor atleten met zeer beperkte motorische vaardigheden die niet kunnen deelnemen aan andere Special Olympics sportcompetities.  Zo krijgen ze de kans om in een veilige en geruststellende omgeving aangepaste specifieke bewegingsoefeningen te maken.  

We bieden 3 aangepaste sporten aan :  

MA : Motorische Activiteiten

SG : Sportspelen

APA : Aangepaste Fysieke Activiteiten 

Ze staan hierboven vermeld in volgorde van de hoogste aangepaste sport naar de minste aangepaste sport. 

Atletiek

Atletiek

Atletiek 

Totale fitnessontwikkeling

De atletieksport moedigt atleten van alle niveaus en leeftijden aan om op een optimaal niveau te sporten. Door middel van het trainingsprogramma “track and field” kunnen deelnemers een algemene fitheid ontwikkelen om elke sport te kunnen beoefenen.  Zoals bij alle Special Olympics sporten, biedt atletiek onze atleten de kans om te leren door het ontwikkelen van vaardigheden en competitieve aspecten. Op deze manier worden ze betrokken in brede sociale contexten. 

Badminton

Badminton

Badminton 

Opwindend plezier 

Badminton is een sport die over de hele wereld wordt beoefend door miljoenen mensen van verschillende leeftijden. Het is een sport die snelheid, reactievermogen, spierkracht en uithoudingsvermogen combineert, en is bovendien erg leuk. Deze nieuwe olympische sport biedt voordelen voor iedereen die handig is met een racket en een shuttle. 

Basketball

Basketball

Basketball

Topsport 

Basketbal is een van de Special Olympics topsporten. Alle leeftijden en spelersniveaus zijn vertegenwoordigd. Van jonge spelers die de bal leren hanteren en onder controle houden tijdens het dribbelen tot oudere, meer ervaren spelers die de bewegingen hebben en de strategieën kennen om een ​​uitdagende bal te spelen. 

Het is ook één van de favoriete sporten binnen het Special Olympics Unified Sports-initiatief, waarbij spelers met en zonder verstandelijke beperking gemengde teams vormen. Bijzonder leerrijk en plezant. 

Bocce

Bocce

Bocce

Lichamelijke en sociale ontwikkeling

Bocce is een nieuwe sport bij Special Olympics waarvoor veel interesse bestaat. Petanque en bocce worden sinds 2013 aanzien als twee verschillende sporten. Het basisprincipe van de sport is om een bal het dichtst mogelijk bij een kleiner markeringsballetje te rollen. Bocce biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om sociaal contact te hebben, zich fysiek te ontwikkelen en zelfvertrouwen te krijgen.

Bowling

Bowling

Bowling 

Gezelschap door sport

Bowling is een competitieve sport waarbij een speler een bowlingbal over een baan rolt met als doel om punten te scoren door zoveel mogelijk kegels om te gooien. 

Hoewel bowling niet tot de olympische sporten behoort, is het wel één van de meest populaire sporten bij Special Olympics. Het is een bijzonder gunstige sport voor mensen met een verstandelijke beperking, ongeacht hun leeftijd of sportieve capaciteiten, omdat het zorgt voor lichaamsbeweging en tegelijkertijd participatie en sociale integratie.  

En bovendien, het is superleuk! 

Floorball

Floorball

Floorball

Veelzijdige teamsport 

Floorball, ook wel unihockey genoemd is een veelzijdige teamsport, ontwikkeld in de jaren ‘70 in Zweden. Floorball wordt gespeeld met plastic sticks en een lichte bal. Floorball heeft overeenkomsten met hockeysporten en het hoofddoel is om meer doelpunten te scoren dan het andere team. Voor Special Olympics is het spel enigszins gewijzigd ten opzichte van de “gewone” vorm van floorball.  

Hockey

Hockey

Hockey

Veldhockey is een teamsport, waarbij je op kunstgras (veelal watervelden) samen met je team probeert zoveel mogelijk doelpunten te maken. Er wordt gespeeld met een stick en een bal. Anders dan bij voetbal mag bij hockey onbeperkt worden gewisseld. Het team bestaat uit veldspelers en een keeper. De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Binnen Special Olympics België wordt deze sport sinds 2023 aangeboden.

Gymnastiek

Gymnastiek

Gymnastiek

Gymnastiek bestaat bij Special Olympics uit 2 disciplines: artistieke en ritmische gymnastiek, elk met een acrobatisch en artistiek aspect. Gymnastiek vraagt veel technische vaardigheden maar ook kracht en elegantie. 

Artistieke Gymnastiek 

Creatieve mix van durf en controle 

Artistieke gymnastiek is een discipline van gymnastiek waarbij gymnasten korte routines uitvoeren op verschillende toestellen. 

Ritmische Gymnastiek 

Prachtig ritme 

Ritmische gymnastiek is een sport die elementen combineert van ballet, gymnastiek, dans en het hanteren van materiaal (touw, knuppels, hoepel, bal, lint). 

Judo

Judo

Judo 

Zowel sport als gevechtskunst.

Bij judo is het de bedoeling dat de ene tegenstander de andere op de rug in bedwang houdt door de judogi (het judo-uniform) vast te pakken, werptechnieken te gebruiken vanuit een staande positie en klemtechnieken vanuit een grondpositie. Judo, wat in het Japans “zachte weg” betekent, vereist zowel spirituele discipline als veeleisende fysieke capaciteiten. De regels en technieken zijn aangepast om veiligheid en plezier te garanderen. 

Netball

Netball

Netbal

Team gecoördineerde inspanning

Netbal is aantrekkelijk voor alle soorten spelers, van competitief tot recreatief, jong en oud. Om netbal te spelen, moeten spelers een paar basisvaardigheden verwerven en enkele regels leren. Daarnaast is er weinig materiaal nodig en kan het bijna overal gespeeld worden – van het strand tot de sporthal. Het doel van deze sport is om meer punten te scoren dan de andere ploeg door de bal over het net naar het veld van de tegenstander te gooien. 

Paardrijden

Paardrijden

Paardrijden

Prachtige demonstratie van ruitertalent

Paardensport is een van de meest fascinerende sporten tijdens de Nationale Spelen.  Evenwicht, stabiliteit en de juiste communicatie tussen paard en ruiter zijn de sleutelelementen voor succes in de paardensport. 

Tafeltennis

Tafeltennis

Tafeltennis

Oog-handcoördinatie en snelheid 

Tafeltennis is een raketsport waarbij je een bal over een net naar de andere kant van de tafel moet zien te krijgen. Het is een snelle sport die een uitstekende hand-oog coördinatie en reactievermogen vereist. Veel Special Olympics atleten bezitten deze vaardigheden waardoor tafeltennis erg populair is.  

Tennis

Tennis

Tennis

Finesse en kracht 

Tennis is een sport voor alle niveaus en voor alle leeftijden. Waarden zoals fair play, respect voor de tegenstander en zichzelf overtreffen zijn erg belangrijk. Tennis kan gespeeld worden in enkelspel, dubbelspel en unified dubbelspel. 

Triatlon

Triatlon

Triatlon

Triatlon is een atletische competitie met drie sporten: zwemmen, fietsen en hardlopen. Triatlon is een uithoudingssport en atleten trainen in alle drie de disciplines waarbij ze een verhoogde fysieke fitheid en cardiovasculaire voordelen ontwikkelen. 

Triatlon moedigt atleten aan – van alle niveaus en leeftijden – om op hun optimale niveau te strijden. 

Voetbal

Voetbal

Voetbal

’s Werelds meest populaire sport 

Voetbal is misschien wel de meest populaire teamsport ter wereld. Ook binnen Special Olympics is dit één van de meest beoefende sporten.  

Deze sport, die in alle landen wordt beoefend, dankt zijn succes aan het feit dat het door iedereen kan gespeeld worden (jongens, meisjes, dames, heren, …). Het vraagt weinig specifiek materiaal. Het is makkelijk te organiseren en kent een eenvoudig reglement. 

Voetbal leent er zich ook makkelijk toe om aan Unified Sports te doen. Atleten met en zonder verstandelijke beperking spelen samen in één team tegen een ander unified team. 

Wielrennen

Wielrennen

Wielrennen

Racen op de weg 

Wielrennen is een fascinerende sport die een goede fysieke conditie, evenwicht, uithoudingsvermogen en tactiek vereist. Special Olympics organiseert tijdrit- en wegrace-evenementen in verschillende afstanden. Elke atleet streeft ernaar om de best mogelijke tijd neer te zetten en als eerste over de finishlijn te komen.  

Zeilen

Zeilen

Zeilen

Snelheid, kracht en coördinatie

Bij zeilen streven atleten ernaar om met een boot zo snel mogelijk een bepaald parcours af te leggen door middel van windkracht. De atleten moeten goed kunnen anticiperen op de verschillende omstandigheden op het water. Snelheid, kracht en coördinatie zijn drie zeer belangrijke troeven voor het succes in elke sport en zeilen bij Special Olympics is niet anders. De beste zeilers ontwikkelen de drie bovengenoemde troeven tot het maximum van hun mogelijkheden.  

Zwemmen

Zwemmen

Zwemmen

Wereldwijd populair 

Zwemmen is de meest beoefende individuele sport binnen Special Olympics. Zelfs al kan je niet zelfstandig zwemmen, kan je deelnemen aan deze sport met hulpmiddelen of met assistentie. In tegenstelling tot andere sporten is zwemmen een levensvaardigheid die wordt aangeleerd, ten eerste om de veiligheid te waarborgen en ten tweede voor sport- en wedstrijddoeleinden.

Watersporten omvatten een grote verscheidenheid aan zwemvaardigheden, van korte sprints tot langere proeven en estafettes. 

Wintersport

Alpineskiën

Alpineskiën

Alpineskiën

Topprestaties

Alpineskiën is één van de topsporten georganiseerd door Special Olympics. Het is een veeleisende sport en atleten hebben een goede fysieke conditie nodig om succesvol en veilig te kunnen skiën. Alpineskiën vereist, naast een basiscombinatie van uithoudingsvermogen en kracht, een hoog snelheidsvermogen en actie/reactie-uithoudingsvermogen. Door een aangepaste training verbeteren de atleten hun fysieke, psychologische en mentale efficiëntie. 

 

Langlaufen

Langlaufen

Langlaufen

Één van de eerste olympische wintersporten (voor alpineskiën) 

Langlaufen is een wintersport waarbij deelnemers zich voortbewegen over een besneeuwd terrein met behulp van ski’s en stokken. Langlaufen was één van de 7 originele proeven op de allereerste Olympische Winterspelen in 1924 maar werd pas een officiële Special Olympics wintersport in 1977. 

Snowboard

Snowboard

Snowboard

Een wintersport waarbij de atleten een besneeuwde helling moeten afdalen op een plank waarop de twee voeten worden vastgemaakt met specifieke boots of laarzen.

Snowshoeing

Snowshoeing

Snowshoeing

Reizen over sneeuw 

Snowshoeing is een erg populaire wintersport. Je moet snel bewegen en met aangepast schoeisel lopen op de sneeuw zonder weg te zakken. Deze sport is erg geschikt voor alle leeftijden. 

Zie ook …

Share :