F.A.Q. (Veelgestelde vragen)

Wat is Special Olympics?  

Onze beweging werd in 1968 opgericht met als doel de integratie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving te bevorderen door middel van sport. Special Olympics is erkend door het Internationaal Olympisch Comité en brengt meer dan 5 miljoen atleten samen in meer dan 200 landen, waaronder België. Om de twee jaar worden Wereldspelen georganiseerd (afwisselend winter en zomer).  De aangesloten landen bieden ook Nationale Spelen aan georganiseerd door het plaatselijke Special Olympics-comité.  

Special Olympics Belgium is de Belgische tak van de wereldwijde Special Olympics-beweging. Ons land heeft een gemeenschap van 20.000 atleten en 11.000 vrijwilligers. Wij organiseren elk jaar Nationale Spelen, een zomereditie (16-20 disciplines) en een in de winter (4 disciplines).  

Op welke manier zijn wij anders dan de Paralympics? 

  • Special Olympics is een particuliere organisatie die in 1968 is opgericht, door het IOC is erkend en die om de twee jaar Wereldspelen organiseert waaraan door de verschillende aangesloten landen wordt deelgenomen. De atleten zijn sporters met een verstandelijke beperking en nemen deel zonder enige niveaucriteria.
      
  • De Paralympische beweging bestaat sinds 1960 en organiseert Olympische Spelen waarvan de criteria worden vastgesteld door het Internationaal Paralympisch Comité, en waarvan de proeven openstaan voor mensen met zowel een lichamelijke als een verstandelijke beperking. Net zoals bij de Olympische Spelen moeten topatleten die zich voor de Olympische Spelen kwalificeren aan specifieke selectiecriteria voldoen.

Wat zijn de vereisten om een Special Olympics atleet te worden?  

Onze gemeenschap is er voor atleten met een verstandelijke beperking die op hun eigen niveau willen deelnemen aan sportwedstrijden en die lid zijn van een club waar ze regelmatig trainen. Dit kan een G-sportclub zijn, maar ook de sportclub van uw dagcentrum of school.  

Zijn mijn giften fiscaal aftrekbaar?

Uw giften zijn tot 45% aftrekbaar van de belasting. Een schenking van 40 euro kost u maar 22 euro. 

Dankzij u kan het onverwachte nu werkelijkheid worden!

Hoe vrijwilliger worden?  

Ook u kunt zich aansluiten bij onze gemeenschap van 11.000 vrijwilligers en talent investeren in onze beweging, of u er nu een dag of een jaar aan kunt spenderen! Neem hier contact op met onze verantwoordelijke.

Hoe kan ik mijn club inschrijven? 

Meld uw club aan bij onze beweging! Het enige wat u moet doen is één jaar anciënniteit hebben, regelmatig minstens 5 leden trainen in de categorie “verstandelijke beperking” en voldoende opgeleide begeleiders hebben. Via Special Olympics krijgt u toegang tot de Nationale Spelen, de delegaties naar internationale evenementen, plaatselijke ondersteuning en hulp bij de ontwikkeling van verschillende niet-sportprogramma’s.    

Een volledig overzicht van de toelatingseisen en wat Special Olympics voor uw club kan betekenen, vindt u hier.

Hoe weet ik welke evenementen SOB organiseert? 

Wij houden onze kalender actueel. U kunt ons ook volgen via sociale media, waar we u op de hoogte houden van onze evenementen en nieuwtjes. Ook u kunt onze boodschap verspreiden voor een meer inclusieve en samenhorige wereld!

Zie ook

Share :