Atleet

Ik ben Special Olympics atleet 

Ben je een Special Olympics atleet of doe je graag aan sport en wil je graag een Special Olympics atleet worden dan moet je een aantal dingen weten. 

Special Olympics maakt deel uit van de olympische familie zoals ook Paralympics.  

Special Olympics is echter enkel voor atleten met een verstandelijke beperking en je kan deelnemen aan de competities op je eigen niveau. Dat wil zeggen dat je niet een bepaalde prestatie moet kunnen realiseren om te mogen deelnemen. Elke wedstrijd in Special Olympics is tussen atleten van ongeveer dezelfde leeftijd en gelijke sterkte. Er zijn ook reeksen voor heren en voor dames. 

Jaarlijks organiseert Special Olympics Belgium Nationale Spelen met meer dan 3 000 atleten in ongeveer 20 sporten. Maar tijdens het jaar zijn er ook andere sportactiviteiten.  

Om de 2 jaar zijn er Wereldspelen, afwisselend Zomerspelen en Winterspelen. Hieraan nemen atleten deel uit landen van over de hele wereld. Special Olympics Belgium neemt telkens deel met een delegatie van atleten en coaches. Het aantal deelnemers dat elk land mag sturen wordt bepaald door het organiserende land en Special Olympics International. 

Hoe deelnemen aan Special Olympics 

Special Olympics biedt 20 zomersporten aan en 4 wintersporten.

Om deel te nemen aan de Spelen zijn er regels die je moet volgen of voorwaarden waaraan je moet voldoen.  

  • Je moet deel uit maken van een club waar je regelmatig traint. 
    De club kan een G-sportclub zijn, maar ook de sportclub van je dagcentrum of school of je verblijf… 
  •  Je moet ook regelmatig trainen. Als je aan wedstrijden wil deelnemen moet je je goed voorbereiden voor de sportproeven waaraan je wil deelnemen. 
  • Naast de training in je club kan je natuurlijk ook thuis trainen of met je ouders, broer, zus of vriend als je die mogelijkheid hebt. 
  • Laat je vooral helpen door jouw coach van jouw club. Hij kan je ook  helpen bij de keuze van welke sporten je kan doen en hoe je aan de wedstrijden kan deelnemen.  


Waarom Sporten ? 

Meer dan keuze genoeg dus. Als je sport heeft dat heel wat voordelen voor jou. Zo zal je een betere gezondheid hebben en je beter voelen omdat je sterkere spieren en botten hebt. Je zal met de juiste oefeningen ook beweeglijker zijn en soepele gewrichten hebben. Je zal je fitter voelen en je ook meer ontspannen voelen. 

Gezondheid 

Sporten is zeker goed voor je gezondheid. 

Een goede gezondheid en lichamelijk in orde zijn is belangrijk, en zeker als je sport. 

Bij Special Olympics is er een Healthy Athletes Program voor de atleten. Zo kan je je tijdens de Nationale Spelen laten testen in 8 verschillende gezondheidsdisciplines of -programma’s.

Goed zien en goed horen, kwetsuren vermijden, de juiste sportschoenen dragen die goed passen aan je voeten zijn maar enkele voorbeelden waarbij Clinical Directors je kunnen helpen en raad geven. Of wat bijvoorbeeld met gezonde voeding en welke drank of sportdrank je best gebruikt bij het sporten. 

Zie ook …

Share :